poniedziałek, 29 czerwca 2015

Orzechowy "sernik" - Paleo cashew (cheese)cake

Dieta Paleo sprawiła, że wypróbowałam wiele nowych przepisów. Nadal szukam nowych smaków, a skutki tego zazwyczaj są bardzo fajne. Nigdy wcześniej nie próbowałam ciasta, które nie ma w sobie ani mąki, ani jajek, ani nabiału... A wyszło bardzo smakowicie! Polecam do wypróbowania nie tylko dla dietujących ;) Szybkie zdjęcia, bo ciasto zniknęło w mgnieniu oka.
Przepis powstał na bazie Cook it lean, choć trochę go zmodyfikowałam.

Have you ever tried cheesecake with cashew instead of cheese? Well you should at least once ;)
Taste very nutty, you won't manage to eat more than one piece (it's heavy) so no worries about your weight. I was able to do only these 3 pictures, because the cake was gone in the blink of an eye.


English version below

Składniki na 22cm tortownicę:

  • 200g migdałów zmielonych
  • 90g daktyli bez pestek
  • 25g płatków kokosowych
  • 1 szczypta soli
  • 4 szklanki orzechów nerkowca
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • sok z 3 limonek
  • laska wanilii lub ekstrakt
  • 2 łyżki miodu 
  • 500g mrożonych owoców (w moim przypadku mieszanka owoców leśnych)
  • 4 łyżeczki agar-agar (ewent. 6 listków żelatyny)
  • miód/cukier puder (wg uzania jak słodko lubicie)


Wykonanie:
Wieczorem dzień przed przygotowaniem ciasta należy namoczyć orzechy w zimnej wodzie. W dniu przygotowania ciasta:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut aby zmiękły. Następnie odsączyć i zmiksować razem z migdałami i wiórkami kokosowymi na gładką masę. Piekarnik nagrzać do 150°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, i wyłożyć masę na spód. Zapiec około 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Orzechy nerkowca miksujemy razem z rozpuszczonym olejem kokosowym (wystudzonym do letniej temperatury), miodem, wanilią i sokiem z limonek. Gładką masę wykładamy na wystudzony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki na 4 godziny.
Owoce zostawiamy żeby się rozmroziły lekko, następnie miksujemy na gładkie purée, słodzimy i dodajemy agar-agar (żelatyny) wg opisu na opakowaniu. Wylewamy na schłodzone ciasto. Masa owocowa nie ścina się na sztywno tylko ma lekką piankową konsystencję. 



 Ingredients for 22cm springform pan:
  • 200g ground almonds
  • 90g pitted dates
  • 25g coconut flakes
  • 1 pinch of salt
  • 4 cups cashew nuts
  • 4 tablespoons coconut oil
  • Juice from 3 limes
  • vanilla pod or extract
  • 2 tablespoons honey
  • 500g frozen fruit (in my case the mixture fruits of the forest)
  • 4 teaspoons agar-agar (ev. 6 leaves of gelatine)
  • honey /icing sugar (depending on how sweet you like)

Directions:
In the evening the day before preparing cake cashew nuts should be soaked in cold water.
On the day of preparing the cake:
Dates soak in hot water for 10 minutes to soften. Then drain and mix with almonds and coconut flakes until smooth. Preheat the oven to 150°C. Cake tin baking parchment paper, and put the weight on the bottom. Bake for about 10 minutes. Set aside to cool.
Cashew nuts purée together the melted coconut oil (cooled down to approx.20°C), honey, vanilla and lime juice until smooth & creamy. The cashew cream spread on the cooled down crust and put in the fridge for 4 hours.
Frozen fruits leave to thaw out a bit, then blend it to a smooth purée, sweeten (as much you like) and add the agar-agar (gelatin) according to the description on the packaging. Pour it on the cashew cream. The fruit jelly has a light foam texture.


Bezglutenowe Vege Wypieki


¡Buen provecho!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz