wtorek, 5 sierpnia 2014

Kalafior w migdałach i soczysta pierś z kurczaka z bazylią

Tak soczystego kurczaka jeszcze chyba nie jadłam, pysznie pachnący bazylią i cytryną, o lekko ostrym smaku papryczki chilli, dodatkowo zapiekany kalafior w migdałowej skorupce - czego chcieć więcej. Dziękuję Bitter Honey za ten cudowny przepis!

Kalafior w migdałach i soczysta pierś z kurczaka z bazylią
Zdrowe i lekkostrawne danie dla każdego, przygotowanie zajmuje chwilę, a w czasie gdy się zapieka można zrobić milion innych rzeczy, na przykład dokończyć lekturę ksiażki ;)


Składniki na 4 porcje:
2 filety z kurczaka
garść świeżej bazylii
2-3 ząbki czosnku
1 papryczka peperoni (bez nasion)
sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
sok i skórka z połowy cytryny (albo całej limonki)

1 duży kalafior
3 jajka
5 łyżki tartych migdałów (ja zblenodowałam płatki migdałowe), myślę, że można też wykorzystać orzechy włoskie
1 łyżka roztopionego masła
sól, pieprz i inne przyprawy
opcjonalnie: żółty ser do posypania

Wykonanie:
     Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, stosunkowo płaskie. Ja przekrajam je pod skosem na grubość 3 cm i lekko zbijam. Papryczkę posiekać drobno i wraz z pozostałymi składnikami marynaty utrzeć w moździerzu lub zblendować(aby pozostały drobne kawałki). Piersi zanurzyć w marynacie, dokładnie wymieszać i zostawić w lodówce przynajmniej na 40 minut. Każdy kawałek piersi wraz z marynatą zawinąć w papier do pieczenia tworząc zamkniętą kopertę. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni (termoobieg). 

     Kalafior umyć i podzielić na mniejsze różyczki, ugotować w niewielkiej ilości wody lub na parze al dente. Następnie przełożyć go do żaroodpornego naczynia na zapiekankę.
Jajka roztrzepać i wymieszać z masłem i przyprawami, dodać migdały, taką mieszaniną zalać kalafior. Posypać serem (ja uwielbiam wszystko zapiekane pod serem!)
Piec około 30-40 minut w 170 stopniach na termoobiegu.




¡Buen provecho!

1 komentarz: