środa, 6 marca 2013

Nadziana cebula z kozą w tle

Kiedy zobaczyłam w szafce, że moje cebule ulegają samozagładzie postanowiłam przyrządzić danie z nimi w roli głównej... Pomysł miałam od początku - faszerowana cebula, kwestią pozostawało jedynie nadzienie. W poszukiwaniu inspiracji zajrzałam w odległe zakątki internetu i tak oto powstał smaczny, wyszukany obiad dla dwojga :)

Cebula z bogatym wnętrzem





Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże cebule
  • 150g koziego sera
  • 1 papryka
  • 1/2 puszki pieczarek - około 100g
  • 2 duże ziemniaki 
  • ząbek czosnku
  • sos pomidorowy
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku
  • zioła 
  • oliwa z oliwek


Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę - dość grubą. Układamy na foli aluminiowej tak aby się nie stykały ze sobą. Posypujemy ziołami, papryką, curry i solą i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C. Następnie podsmażamy na oliwie z oliwek - jeśli tak lubisz, jak nie zostaw dłużej w piekarniku :)

Cebulę obrać i gotować w osolonej wodzie około 15 minut. Spłukać zimną wodą i ostrożnie wyjąć środek tak, aby pozostała jedynie powłoka. Wkładamy je do żaroodpornego naczynia.

Do środka wkładamy drobniutko pokrojoną paprykę, następnie pieczarki łącznie mają wypełniać połowę cebuli. Pozostałą część wypełniamy serem. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 200°C. Jeśli zostawiłaś ziemniaki w piekarniku możesz piec wszystko razem.


W tym czasie na patelni podsmaż trochę cebuli - możesz wykorzystać wyciągnięte środki, czosnek, pozostałą paprykę i pieczarki. Po około 10 minutach zalej wszystko sosem pomidorowym i przypraw do smaku. Na koniec dodaj pozostały ser, chwilę przed podaniem.








Podawaj wszystko razem na talerzu.







¡Buen provecho!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz